Overleef jij 15 dagen in de wildernis?

De datums zijn op dit moment vastgesteld op
Vrijdag, 16 augustus 2024 tot en met Zaterdag 31 augustus 2024
Wat kun je van mij en de reis verwachten?
Ik ben zelf al ruim 12 jaar woonachtig in Zweden en maak dit soort avonturen regelmatig, vaak alleen. Ik heb als reisbegeleider voor Fox Vakanties gewerkt en deze twee factoren bij elkaar bracht mij op het idee om deze reis te organiseren. Ik heb een medische opleiding en diverse trainingen gehad en ik ben tevens in bezit van het Wilderness Advanced First Aid certificaat.

De gehele reis draag ik een PLB bij me (personal locator beacon) en een satelliet telefoon. In Sarek is geen GSM signaal dus je 'smartphone' zal niet werken.

Voor de reis moet je wel echt fit zijn dus wil je mee? ga dan snel de sportschool in. Wat je er voor terug krijgt is een ongelooflijke ervaring in de natuur en "back to your roots". We waden door rivieren, overnachten in de wildernis, gaan zeker wilde dieren spotten en van ongekende uitzichten genieten.

Meer informatie volgt na inschrijving. Ik begeleid je stap voor stap naar het vertrek. Van fitness en training tips, tot gear, verzekering enz.

Mijn 15 daagse hike door Sarek National Park vindt plaats eind Augustus 2024 en ik kan maximaal 8 personen meenemen. De tocht heeft heel veel onzekere factoren en een groot improvisatie vermogen is dan ook vereist. Voor deze tocht zijn dan ook stalen ballen nodig, er is geen mogelijkheid om de tocht eerder af te breken anders dan om medische noodgevallen (leven en door).

Met de heli worden we overgevlogen van Ritsem naar de voet van de Ahkkå berg in Sarek National Park. Wanneer de heli vertrekt zijn we op ons zelf aangewezen. Er zijn geen paden en ook geen signaal voor je mobiele telefoon.

We gaan dwars door het nationaal park, zuidwaarts richting Akte. Dit zal ongeveer 6 dagen in beslag nemen. We zullen bergen beklimmen en door rivieren waden. Sneeuw, storm, wind en regen. Alle elementen van moeder natuur zullen we trotseren.
In Akte zullen 1 nacht verblijven om ons rantsoen aan te vullen, op te frissen en wellicht wat kleren wassen en te drogen.

Na een dag rust en luxe zullen we onze weg terug gaan vinden via de Rinim stugan en Bastuvagga. Alles bij elkaar een hike van ruim 230 km dwars door de wildernis.

Op de eindbestemming zal de helikopter ons weer terug brengen naar Ritsem.
Per heli worden we gedropt in Sarek National park waarna ons avontuur begint.
Sarek National Park wordt ook wel het Zweedse Alaska genoemd en is Unesco erfgoed.
Uber per helikopter
Tijdens dit avontuur ga je veel nieuwe dingen leren
Sarek is 2000km2 groot en onderdeel van Laponia. Het is vrijwel de enige echte wildernis dat over is in heel noord Europa. Ik ga je leren navigeren met en zonder kaart en kompas, overdag en in het donker. Je komt van alles te weten over eetbare planten, 'rules of survival' en accept, adapt en overcome. Tijdens onze tocht zullen we veel besluiten moeten nemen, leuke en minder leuke.
Alleen na voltooiing van de volledige 15 dagen ontvang je het persoonlijke Sweden Survival certificaat.

Reisschema

Let op: dit is een voorbeeld schema, echter kunnen er wijzigingen in het programma komen afhankelijk van weer, groep en andere situaties. Deze reis gaat over teamplay, samen zijn, als groep deze mentale en fysieke tocht tot een success brengen, in good time and bad times.


Reisschema van dag tot dag

We beginnen met een makkelijk route van 15 km. Op deze manier kan iedereen wennen aan de ondergrond, het klimaat en de natuur. We komen redelijk bijtijds aan op onze eerste overnachtingsplek. Hier ga je nog wat meer vertellen over Sarek, het plan voor de volgende dag en vertel ik wat over het weer en de verschillende type kampvuren. Dit is ook een uitstekende gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en elkaars uitrusting te bekijken. Er is altijd wat nieuws te leren!


»
Guhkesvákkjåhkå
Na het ontbijt trekken we Sarek binnen. We lopen rustig op ons gemak de hele dag tot een uur of 17. Je zult nu merken dat je spieren moeten wennen. Ook mentaal is voor sommige dit de dag waarop ze beseffen dat er nu echt geen weg meer terug is. De ongerepte wildernis dwingt zijn respect af. Geen telefoon, geen mensen en dagen verwijderd van het dichtstbijzijnde dorp.

Met een beetje geluk komen we nog wat rendieren en/of elanden tegen. Afhankelijk van hoe het team zich voelt is er een mogelijkheid om te zwemmen! Het water zal niet warmer zijn dan 4 graden.

»
De volgende dag vertel ik bij het ontbijt wat het plan is voor de dag, wat we allemaal onderweg tegenkomen en zullen we meerdere rivieren moeten doorkruisen. Je waadschoenen komen nu dus heel goed van pas. Het wordt een lange dag en afhankelijk van het weer ook een zware dag. Uiteindelijk komen we aan op onze derde wildkampeerplaats en zal ik wat vragen gaan stellen over het weer om te kijken of er enige kennis is blijven hangen.

De volgende morgen bespreken we het plan voor de dag, de route en de uitdagingen die ons te wachten staan. Vandaag zal blijken of we de moeilijke route kiezen of de makkelijke route. Afhankelijk van het teamverband zal ik een besluit moeten gaan nemen die mede bepalend is voor een aantal keuzes. Ik ga ervan uit dat we als team de afgelopen dagen genoeg naar elkaar toe zijn gegroeid.

»
We zijn nu 4 dagen in de natuur en als het goed is zijn we nu gewend aan onze nieuwe manier van leven en het gewicht van de rugtas. Het nieuwe normaal zal voor velen ook inspiratie bieden, mede te danken aan de weidse uitzichten, de ongerepte schoonheid van Sarek en het blauwe water van de rivieren in de Rapadalen.
De tocht vandaag is de introductie voor de rest van de dagen. Hier komt het aan op je mentale krachten. Hoe lang kun je doorzetten? Kun je je gedachten omzetten naar positieve ervaringen? Wat is jouw bijdragen aan het team? We worstelen ons fysiek en metaal door de wildernis om onze weg te vinden naar Aktse. Het worden 3 heftige dagen! Aan het einde van dit ogenschijnlijke uitzichtloze geploeter komen we aan bij onze pick-up point. Hier worden we door een sami schipper naar de bewoonde wereld gebracht.

»

»
Dag 6 en 7 besteden we in Aktse waar we natuurlijk Skierfe bezoeken en onze voedselvoorraad bijvullen. Ook is er een mogelijkheid om de sauna in te duiken en te douchen, onder een koude kraan maar met een emmer warm water. Belangrijkste is dat je al je kleren, slaapzak en tent kunt drogen, en waar nodig wat reparaties kunt doen. Dag 8 vertrekken we weer de wildernis in. Je rugtas is weer een paar kilo zwaarder en daarmee zul je de komende dagen moeten doorkomen.

We klimmen de bult over en wachten op onze boottransport naar Rinim Stugan. Hier wonen het hele jaar door 2 Sami (man en vrouw) zonder electra en zonder stromend water. Dit zijn de ouders van de man/vrouw die ons met boot overbrengt. Vanuit Rinim stugan lopen we via een redelijk makkelijk weg Bastuvagga in waarna we ons eerst kamp opzetten. De komende twee dagen wordt het klimmen en klauteren over rotsen en stenen massa's.

Nadat we Bastuvagga hebben overwonnen, komen we in een prachtige vallei. We slapen in of rondom de originele Sami-stuga die tot voor kort nog steeds werd gebruikt door de rendierherders. Na deze dag wordt het allemaal een stuk makkelijker. We lopen langs de wal van de vallei richting Mikka stugan en vervolgen dan onze weg terug zoals we zijn gekomen. Onze laatste wildkampeerplaats zal dezelfde zijn als onze tweede puur omdat het zo'n bijzondere mooie plek is. Aan het einde van de tocht worden we opgepikt door de heli en belanden we weer in de bewoonde wereld.

»
Kosten en meer info

Heb je geen eigen uitrusting?


  • Dan kun je de reis ook inclusief boeken voor 3749,00 EUR p/p. (Dit is dan inclusief: Rugtas, tent, slaapzak, slaapmatje, waterzak, waterfles, kookstel, pannetje, bestek, drybags en firesteel)

De reis is inclusief 3 overnachtingen in de hostels, treinreis van Arlanda (Stockholm) naar Gällivare (retour), de busreis van Gällivare naar Ritsem (retour), helicopter vluchten van en naar Sarek, dropping voedselpaketten en de wildernisgids.


Je maaltijden, voedsel, eten en drinken enz. mag je zelf samenstellen, ook je voedselpakket voor het tweede deel. Je zorgt er zelf voor dat dit pakket op tijd op zijn bestemming is zodat de piloot hem kan droppen.Van breekpunt naar doorbraak


De tocht begint makkelijk en wordt per dag zwaarder fysiek en mentaal. Ieder mens heeft een breekpunt, en dat breekpunt gaan we opzoeken. Dit is de uitnodiging: Breek je vrij van de dingen die je niet meer wilt!


Hoe ga je daarmee om, hoe kun je met behulp van het team toch doorzetten, doorgaan en je grenzen doorbreken? Je merkt dat je breekpunt ook een keerpunt is. Het kan een ommekeer in je leven worden van ploeteren en streven naar bewust leven.


Na dagenlang regen te hebben gehad is letterlijk alles nat. Je hebt het koud, geen droge plek op je lijf te bekennen, je bent opgebrand, slecht geslapen of zelfs helemaal niet. Je denkt, “ik geef op, ik ga naar huis, ik heb hier geen zin meer in, waar doe ik het voor?” Het zou een vakantie moeten zijn. Komen deze gedachten je bekend voor?


Doorzetten waar anderen opgeven


De kunst is nu, om je op je gemak en ontspannen te voelen in deze misère. Je buddy, je team, je buurvrouw, iedereen zit in hetzelfde schuitje. Nu komt het aan op je mentale kracht. Plezier hebben in je diepste dalen, doorzetten waar anderen opgeven. Victor, je reisgids leeft je dit voor met zijn kennis en vele ervaringen.


Wat leer je?


  1. Je leert navigeren met kaart en kompas en met de shadow stick methode
  2. Je leert hoe je de weg terug kunt vinden als je verdwaald bent
  3. Je leert vuur maken met alleen een firesteel
  4. Je leert over verschillende type kampvuren en wanneer ze toe te passen zijn
  5. Je leert hoe je zelfs in een natte omgeving je kleren droog krijgt
  6. Je leert het weer te voorspellen aan de hand van een paar simpele basisregels

Je bent verantwoordelijk voor je buddy


Tijdens de reis heb je een buddy en wandel je altijd samen. Het principe van dit buddy systeem is dat je verantwoordelijk voor je buddy. Dat heeft voordelen: er is altijd iemand die op je let, zodat je nooit verdwaald in de wildernis, je kunt mentale problemen bespreken en elkaar aanmoedigen. Of gaat er iets stuk, kun je dit ook samen oplossen.

Preferred language
I am applying for X persons
1
8